UNI JA PALAUTUMINEN

19.09.2021

Nukumme 1/3 elämästämme. 


Nukkuminen on tämän hetkisen tiedon kustannustehokkain tapa huolehtia koko kehomme toimintakyvyn elvyttämisestä ja ylläpitämisestä. Uni on elintärkeää kaikille elintoiminnoillemme. Seuraavassa muutamia tärkeitä esimerkkejä unen vaikutuksista elimistössämme.

Aivot: 

Oppimiskyky, Muisti, Looginen päättely, Valintojen tekeminen, Psyykkinen kyvykkyys sietää ja selviytyä haasteista, tuskallisten muistojen lievitys, uuden ja vanhan tiedon yhdistäminen ja luovuus paranevat.

Immuunijärjestelmä, suolisto, sydän ja aineenvaihdunta: 

taistelu pahanlaatuisia solumuutoksia vastaan, infektioita ehkäisy ja sairauksien torjunta, insuliini- ja sokeritasapainon säätely, ruokahalun säätely mm. ohjaamalla valikoivaa syömistä impulsiivisen ahmimisen sijasta, suoliston hyvien mikrobien ylläpito, verenpaineen ja sykkeen alentaminen ja näin sydämen terveyden ylläpito. Hormonitoiminta ja aivojen välittäjäaineiden toiminta paranee, joka vaikuttaa kipua lieventävästi.

Tuki- ja liikuntaelimistö: 

Lihasjännitys laskee erityisesti asentoa ylläpitävissä luurankolihaksissa, rentouden tunne kehossa lisääntyy ja paine kudoksissa vähenee mikä voi olla merkityksellistä kivun lievittymisessä.

Yhden huonosti nukutun yön fyysiset ja mentaaliset haitat ovat moninkertaiset verrattuna huonon ravinnon ja liikkumattomuuden seurauksiin pidemmällekin aikavälillä.

Olisko tänään hyvä mennä ajoissa nukkumaan?


Lähde: Miksi nukumme - unen voima. Kirjoittaja Matthew Wallet, 2019.

- Mun ehdoton Lukusuosikki!